Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωταγωνιστής το ποδήλατο…σήμερα στο Βόλο

O Βόλος, μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες 1811 ευρωπαϊκές πόλεις, συμμετείχε σήμερα ενεργά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο με πλούσιες δράσεις που φιλοξενήθηκαν στο χώρο της παραλίας και αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους. Δεκάδες ήταν οι Βολιώτες, κάθε ηλικίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν γύρω στις 11 το πρωί στο Ηρώο, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί μια ποδηλατοβόλτα 8 χιλιομέτρων μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Η ποδηλατοβόλτα αλλά και όλες οι υπόλοιπες δράσεις βιντεοσκοπήθηκαν από συνεργεία της εκπομπής «Ποδηλατοδράσεις», που προβάλλεται κάθε Κυριακή από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και θα παρουσιαστούν σε επόμενη εκπομπή με θέμα το Βόλο και το ποδήλατο.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, οι σημερινές εκδηλώσεις έχουν έντονο συμβολικό χαρακτήρα, όσον αφορά τον  επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το αυτοκίνητο και τις μετακινήσεις μας εντός της πόλης. Ωστόσο, δεν αποτελούν αποσπασματική δράση του Δήμου Βόλου, καθώς το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας αποτελεί για την παρούσα Δημοτική Αρχή κορυφαία προτεραιότητα. Γι’ αυτό και, από την αρχή της θητείας της, προχώρησε σε αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την κίνηση στην πόλη, ενώ παράλληλα προώθησε τη συγκρότηση και λειτουργία Διεύθυνσης  Βιώσιμης Κινητικότητας στο πλαίσιο του νέου ΟΕΥ του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, υιοθετούνται οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, οι οποίες προβλέπουν την ενθάρρυνση της κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων και την αποθάρρυνση των αυτοκινήτων στον κεντρικό ιστό της πόλης.
«Επιδίωξή μας είναι οι αρχές αυτές να γίνουν συνείδηση στους συμπολίτες μας και σιγά- σιγά να ξεπεράσουμε αντιλήψεις του παρελθόντος που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης και εξέφρασε τη λύπη του για την κατάληψη του νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων, σε αρκετά σημεία της διαδρομής από το Τελωνείο έως τις Αλυκές, από αυτοκίνητα. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις που προωθούνται από το Δήμο Βόλο στο παλιό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, προκειμένου να γίνει πιο ασφαλές και λειτουργικό, ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι πολύ σύντομα, σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, θα έλθει προς έγκριση ολοκληρωμένη εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Τέλος, ο Δήμαρχος Βόλου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Το τρίωρο πρόγραμμα δράσεων περιελάμβανε επίσης, εκτός από την ποδηλατοβόλτα, παράσταση επίδειξης πατινιών και σκέητμπορντ, δράση "μάθε παιδί μου ποδήλατο" για μικρά παιδιά, ζωγραφική παιδιών στην παραλία (παραπλεύρως του χώρου του Ηρώου), διαγωνισμό για το πιο όμορφο εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, επίδειξη συντήρησης ποδηλάτου από επαγγελματίες επισκευαστές, μουσικό show από το συγκρότημα τυμπανιστών Caracatu, διανομή ενημερωτικού υλικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Βόλου και τη νέα Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας, με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Ομίλου «Βόλος», του Αθλητικού Συλλόγου «Άκρατος», του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: