Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρίες για τις περικοπές δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ

Την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο επιβατικό κοινό των Τοπικών Κοινοτήτων Κατωχωρίου, Άλλης Μεριάς, Σταγιατών, Ανακασιάς και Άνω Βόλου, εξαιτίας της περικοπής δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, μεταφέρει με επιστολή του προς τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου, ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς, Ιωλκού & Μακρινίτσας κ. Γ.Γκουντέλιας. Ο κ. Γκουντέλιας επισημαίνει την ανάγκη να επανεξετασθεί η απόφαση με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας, αλλά και το Αστικό ΚΤΕΛ θα πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες των δημοτών.
Ειδικότερα, οι περικοπές δρομολογίων έγιναν στις Γραμμές Νο 4, προς Κατηχώρι και Σταγιάτες, και Νο 7 προς Άλλη Μεριά. Στη Γραμμή Νο 4 τα δρομολόγια μειώθηκαν από τέσσερα (4) σε δύο (2), ενώ τις Κυριακές δεν εκτελείται πλέον κανένα δρομολόγιο. Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο είχαν μειωθεί τα δρομολόγια από πέντε (5) σε τέσσερα (4) και μάλιστα το δρομολόγιο που διακόπηκε ήταν το μαθητικό. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Γκουντέλιας,  ανάγκασε το Δήμο Βόλου να μισθώσει ταξί για τη μεταφορά των μαθητών από Σταγιάτες στον εθνικό δρόμο, με σκοπό την επιβίβαση τους σε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Το ίδιο συνέβη και στη Γραμμή Νο 7, στην οποία φέτος τα δρομολόγια μειώθηκαν από επτά (7) σε πέντε (5), ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί από οκτώ (8) σε επτά (7). 
Με αφορμή τις συνεχείς περικοπές και μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων Κατωχωρίου, Άλλης Μεριάς, Σταγιατών, Ανακασιάς & Άνω Βόλου, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν άμεσα προς το Αστικό ΚΤΕΛ ΒΟΛΟΥ. Οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων  υποστήριξαν ότι δεν θα πρέπει να ισχύσουν οι νέες περικοπές δρομολογίων  στις συγκεκριμένες αστικές γραμμές, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αποκλεισμό των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων από το Πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, λόγω οικονομικής αδυναμίας να μετακινηθούν με ιδιωτικό μέσο ή ταξί.
Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ακολούθησε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου κ. Π.Σκοτινιώτη, σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού & Νέων Τεχνολογιών κ. Ν.Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού & Μακρινίτσας κ. Γ.Γκουντέλιας και εκπρόσωπος της Διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου. Στη σύσκεψη αυτή τονίσθηκε από τον κ.Σκοτινιώτη η ανάγκη αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Βόλου, ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές και να εξυπηρετούν τις ανάγκες του επιβατικού κοινού. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει τακτοποιημένες τις οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στο Αστικό ΚΤΕΛ για τη μεταφορά των μαθητών, όσον αφορά την περασμένη σχολική χρονιά, και ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την Πολιτεία για την εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν προς τα  ΚΤΕΛ με το Πρόγραμμα «Συγκοινωνία». Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να επανέλθουν τα δρομολόγια που κόπηκαν αυθαίρετα στις Γραμμές 4 & 7, προκαλώντας δικαιολογημένα τα παράπονα κατοίκων και επισκεπτών.
«Μετά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στο επιβατικό κοινό των Τοπικών Κοινοτήτων και την πάροδο αρκετών ημερών από το πέρας της σύσκεψης, χωρίς καμία αλλαγή στα υφιστάμενα χειμερινά δρομολόγια, κρίνεται αναγκαίο άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αποκατάστασης των δρομολογίων που διακόπηκαν συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών των εν λόγω περιοχών. Κατανοούμε ότι τα λειτουργικά έξοδα του Αστικού ΚΤΕΛ επηρεάζονται ασφαλώς από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, αλλά θα πρέπει να προσεγγίσουμε το όλο θέμα στην κοινωνική του διάσταση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας που πασχίζουν καθημερινά για τα απαραίτητα και έχουν δικαίωμα να εξυπηρετούνται από την αστική συγκοινωνία χωρίς δυσκολίες και προβλήματα», καταλήγει ο κ. Γκουντέλιας στην επιστολή του προς τη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: