Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων, «Κοινόν των Μαγνήτων», με θέμα «Η
συμβολή των Απoδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές
Προκλήσεις του Δήμου Βόλου», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα
εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε τα ακόλουθα: "Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας υποδεχόμαστε και φέτος στην αγαπημένη μας πόλη μας και στο Δημαρχείο, με την ευκαιρία του 4ου Συνεδρίου του Κοινού των Μαγνήτων. Ο Δήμος Βόλου, αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο και τη μεγάλη προσφορά σας, με χαρά συμμετέχει ως συνδιοργανωτής και στο φετινό Συνέδριο, που έχει ως θέμα «Η συμβολή των Αποδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές Προκλήσεις του Δήμου Βόλου», ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Δήμο μας.
Αποτελεί πεποίθησή μας ότι το Συνέδριο αυτό όχι μόνο θα συνεισφέρει πολλαπλώς στη μεγαλύτερη συσπείρωση και σύνδεση των αποδήμων συμπατριωτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και ότι το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων θα προσφέρει πολύτιμο υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία από την οποία περνάει η πατρίδα μας και η πόλη μας. Διότι πάντοτε πίστευα, και πιστεύω πολύ περισσότερο τώρα, στα σημαντικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε από την αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της θέλησης για προσφορά των αποδήμων συμπατριωτών μας, ειδικά στη ζοφερή εποχή που ζούμε.
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες,
Είχα την τιμή το 2001, ως Νομάρχης Μαγνησίας, να προεδρεύσω στην πρώτη μας διοργάνωση, όπου και συναποφασίσαμε να ιδρύσουμε το «Κοινόν των Μαγνήτων». Ένα σωματείο των απανταχού Μαγνήτων, με στόχο να καλλιεργήσουμε την αμφίδρομη σχέση Μαγνησίας-Ομογενειακών εστιών και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες σας δυνατότητες να βοηθήσετε την ιδιαίτερη πατρίδα σας. Ο νέος Δήμος Βόλου πήρε από πέρυσι τη σκυτάλη από την τέως Νομαρχία και συνεχίζει την αμφίδρομη αυτή σχέση, προσπαθώντας να της δώσει νέα πνοή και πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Αγαπητές και αγαπητοί συμπατριώτες,
Ο Βόλος, η Μαγνησία, δεν τελειώνουν στα γεωγραφικά τους σύνορα. Φτάνουν παντού όπου ζει έστω και ένας Βολιώτης της διασποράς, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά, παντού όπου γης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο. Ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η αναστροφή της αρνητικής εικόνας της Ελλάδας, αλλά και η έμπρακτη προώθηση ενεργειών που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Η κρίση στη χώρα μας είναι βαθιά και πολύμορφη. Κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική.
Σε μια περίοδο όπου βιώνουμε το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όπου στην κοινωνία κυριαρχεί η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της πατρίδας και όπου τα κοινωνικά προβλήματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να αντλήσουμε δύναμη και παράδειγμα από τις δικές σας μεγάλες επιτυχίες στις δεύτερες πατρίδες σας. Γιατί μας περιμένει τιτάνια προσπάθεια για να πετύχουμε την εθνική ανόρθωση και ανασυγκρότηση.
Είναι βέβαιο πως στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία οργισμένη μεν με όσα συμβαίνουν, που αναζητά όμως, ταυτόχρονα, το δρόμο της εθνικής ανασυγκρότησης. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία, συνειδητά ή ενστικτωδώς, προσβλέπει σε μια σύγχρονη Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Το ζητούμενο είναι ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που θα διευρύνει συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας. Μόνο έτσι θα περισώσουμε το πολυτιμότερο σήμερα ηθικό - ιδεολογικό εφόδιο για την κοινωνική συνοχή και αντοχή: τον πατριωτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια. Και όταν λέμε «εθνικό σχέδιο», δεν εννοούμε ένα σύνολο μέτρων. Αλλά ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα και μια αναδιανεμητική κοινωνική συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Δήμος Βόλου ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της πόλης μας, με εργαλεία την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και της σημαντικής δημοτικής περιουσίας. Ήδη, προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το ΕΣΠΑ 2, που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές του 2013 και αφορά την προγραμματική περίοδο 2014-2020,΄ώστε να βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση. Στόχος μας, να έχουμε ετοιμότητα και να διεκδικήσουμε πλέον τη χρηματοδότηση όχι αποσπασματικών έργων, αλλά ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι δύο είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες, που συμπίπτουν, όπως θα διαπιστώσετε, με τα θέματα του σημερινού συνεδρίου:
α/ Η «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση», ξεκινώντας με την παραδοχή ότι το περιβάλλον αποτελεί για το Δήμο Βόλου πολύτιμο φυσικό πόρο, που μπορεί να αξιοποιηθεί για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας σε νέους τομείς, με δυναμικές πράσινες και καινοτόμες πρωτοβουλίες. Ήδη με τον συμπολίτη Καθηγητή Αχιλλέα Αδαμαντιάδη έχουμε ανταλλάξει κάποιους πρώτους προβληματισμούς για το πώς θα μπορούσε ο Βόλος να αποκτήσει ηγετική θέση στον ενεργειακό τομέα. Τα πιο σημαντικά, πιστεύω πως έπονται.
β/ Ο ποιοτικός, πολύμορφος, εναλλακτικός και βιώσιμος τουρισμός, που αποτελεί την πιο δυναμική προοπτική για την περιοχή μας, για δημιουργία εισοδήματος και νέων θέσεων εργασίας.
Στην προσπάθεια αυτή σάς θέλουμε, και είμαστε βέβαιοι πως είστε, δίπλα μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στο Συνέδριο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου