Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ζωντανεύει το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών

Ένα όνειρο που έμοιαζε μακρινό και άπιαστο, η αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών, μετατρέπεται σε ορατή προοπτική για το Νομό Μαγνησίας, και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, χάρις στη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και των τοπικών υπηρεσιών του, με την Περιφέρεια Θεσσαλία, το Δήμο Βόλου και το «Διάζωμα». Η σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας με τη μη κυβερνητική  οργάνωση «Εν Δράσει» στο πλαίσιο προγράμματος για την κοινωφελή εργασία, δίνει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η ανασκαφή, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η μελέτη και το έργο να είναι ώριμο για εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου με αφορμή την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας ο  Πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Στ. Μπένος, ο οποίος επανέλαβε ότι το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών βρίσκεται στην πεντάδα των πιο σημαντικών θεάτρων της χώρας και, όταν αποκαλυφθεί, θα μπει δυναμικά στον πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, η Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας Β. Αδρύμη – Σισμάνη, η προϊσταμένη της η ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων  Α.Ιντζεσίλογλου και ο Γενικός Γραμματέας της «Εν Δράσει» Κ. Ζούπης.
Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το «Διάζωμα» για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, την εξεύρεση πόρων και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, κρίσιμη θέση κατέχουν τα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας, δηλαδή τα αρχαία θέατρα Φθιωτίδων Θηβών (Μικροθηβών), Δημητριάδος και Φερών.
Το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών, ειδικότερα, θεωρείται ανεκτίμητος θησαυρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τη Δημοτική Αρχή Βόλου, όπως τόνισε για μία ακόμη φορά σήμερα ο κ.Σκοτινιώτης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει ο τόπος.
«Πιστεύουμε ότι, ειδικά σε περιόδους βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, το να βρούμε το νήμα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας αποτελεί το πιο σημαντικό, ίσως, ιδεολογικό και ηθικό εφόδιο για να μπορέσει ο λαός μας να σταθεί όρθιος. Η συγκεκριμένη προσπάθεια υπηρετεί και αυτό τον στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η ανάδειξη των θεάτρων της περιοχής και ιδιαίτερα των Μικροθηβών, θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, που επίσης σε δύσκολες εποχές αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι, έπειτα από πολυετή περίοδο διακοπής της ανασκαφής επανήρχισαν ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, το Φθινόπωρο του 2010, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας, Δρ. Β. Αδρύμη – Σισμάνη, με την υποστήριξη της κίνησης πολιτών του «Διαζώματος» και με τη χορηγία, εξ ιδίων πόρων, της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, με το ποσό των 37.000 ευρώ και του τέως Δήμου Νέας Αγχιάλου, με το ποσό των 30.000 ευρώ, την οποία υλοποίησε ο Δήμος Βόλου ως διάδοχος λόγω «Καλλικράτη». Πρόσφατα εγκρίθηκε σημαντική χρηματοδότηση, επίσης εξ ιδίων πόρων, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ύψους 100.000 ευρώ,  μέρος της οποίας έχει ήδη εκταμιευθεί. Παράλληλα, επιτεύχθηκε σύμπραξη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εν Δράσει», στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και της σχετικής δράσης που περιλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στον τομέα του Πολιτισμού. 
Αποτέλεσμα αυτής της σύμπραξης είναι, 70 περίπου άτομα να εργάζονται αυτή τη στιγμή στο αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών, υπό την επίβλεψη της κ. Αδρύμη, γεγονός που κάνει ορατή πλέον την προοπτική της αποκάλυψης του κοίλου και του Κάτω θεάτρου, για να αποκτήσει το μνημείο μια ολοκληρωμένη μορφή και να ακολουθήσει η μελέτη που είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μπένος τόνισε σήμερα ότι στις Μικροθήβες αναπτύσσεται μια καινοτομική δράση που θα αποτελέσει προηγούμενο για όλη τη χώρα, και χαρακτήρισε το Νομό Μαγνησίας ως ένα σχολείο προτάσεων, καινοτομίας και ιδεών, ένα σχολείο που πετυχαίνει μεταξύ άλλων να δώσει απάντηση και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας μέσα από μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη των μνημείων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις σημαντικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, με την επιστημονική ευθύνη του κ.Χαρ.Ιντζεσίλογλου, καθώς και στις έρευνες για το Αρχαίο Θέατρο Φερών, με την επιστημονική ευθύνη της κ.Αργ.Ιντζεσίλογλου . Ο ίδιος υπογράμμισε την αξία του εθελοντισμού επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνάμεις της ψυχής και του εθελοντισμού είναι απέραντες, ενώ οι δυνάμεις του Κράτους είναι απολύτως πεπερασμένες».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός τόνισε ότι, χωρίς τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας με το «Διάζωμα», το αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών δεν θα είχε καμία τύχη και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα μήνυμα που πρέπει να διαπεράσει όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου.
Η κ.Αδρύμη αφού υπογράμμισε με τη σειρά της την καθοριστική συμβολή του «Διαζώματος» και των τοπικών φορέων στην όλη προσπάθεια, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία της με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Εν Δράσει» και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το αρχαίο θέατρο Μικροθηβών θα αποδοθεί μελλοντικά στην κοινωνία ως μνημείο, αλλά και για χρήση.
Η κ.Ιντζεσίλογλου σημείωσε ότι γίνεται πολύ σημαντικό έργο στον τομέα των μνημείων στο Ν. Μαγνησίας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και η προσπάθεια αυτή έχει προοπτική χάρις στη συνδρομή και «Διαζώματος» και των τοπικών φορέων που καταφέρνουν και κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις και τις ωθούν σε συμπράξεις.
Τέλος, ο κ. Ζούπης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη για τα μέλη της «εν Δράσει» να συνεργάζονται με την Αρχαιολογία, και δήλωσε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: