Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τοπικές δράσεις απασχόλησης για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Μια ακόμη πρόταση του Δήμου Βόλου, που στοχεύει στη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, εξασφάλισε την έγκριση και χρηματοδότηση, χάρις στη συστηματική προσπάθεια των στελεχών του, χωρίς μάλιστα την προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες. Πρόκειται για την πρόταση του Δήμου Βόλου “Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Βόλο” της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤΟΠ-ΕΚΟ Βόλου, που θα χρηματοδοτηθεί με 440.000 ευρώ, από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία.
Στόχος είναι η εξασφάλιση δημιουργίας θέσεων απασχόλησης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ) με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης. 
Συντονιστής της δράσης ανέλαβε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου (ANEBO Α.Ε.), ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η υλοποίηση της πρότασης ξεκινά τον ερχόμενο Μάιο και θα διαρκέσει 24 μήνες. Στοχεύει, δε, στη μείωση του ποσοστού ανεργίας ενισχύοντας τη δημιουργία τουλάχιστον 10 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού, της Πράσινης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Οικονομίας από 80 ανέργους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ορίζει το Πλαίσιο, με απώτερο σκοπό την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.
Η περιοχή του Δήμου Βόλου επιλέχθηκε ως ο χώρος στον οποίο κυρίως εντοπίζεται το πρόβλημα της ανεργίας των ευπαθών και ειδικών ομάδων του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που ταυτόχρονα αποτελεί τον χώρο δραστηριοποίησης των τοπικών φορέων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης. Έτσι, δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε τοπική κλίμακα, όπου το πρόβλημα της επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ένταση.
Η δράση επικεντρώνεται στην υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, αποφυλακισθέντες, πρώην χρήστες ουσιών) αλλά και των διαρκώς αυξανόμενων σε αριθμό ευάλωτων ομάδων (άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες - πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα και άτομα απειλούμενα από φτώχεια). Στο διαρκώς επιδεινούμενο τελευταία οικονομικό περιβάλλον της χώρας, οι ευκαιρίες απασχόλησης των ευπαθών ομάδων διαρκώς περιορίζονται, σε σημείο να κινδυνεύουν πλέον με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, ενώ αυξάνεται εντυπωσιακά ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων > 45 ετών, των μεταναστών και των απειλούμενων από φτώχεια. Οι ανεργία των ευάλωτων αυτών ομάδων παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη στα αστικά κέντρα, όπως και στην περιοχή του Δήμου Βόλου, μετά το κλείσιμο μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων και το πάγωμα κάθε δραστηριότητας στον κλάδο των κατασκευών. Η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων της περιοχής του Δήμου Βόλου, πρώην ΔΟΥΚ, ΔΟΚΠΥ, «Ιωνία», που πλέον έχουν συγχωνευθεί στον ενιαίο φορέα ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, με σημαντικό έργο και εμπειρία στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, εγγυάται τη γνώση της τοπικής κατάστασης και την προσέγγιση των ομάδων στόχου με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Δράσεις της Πράξης

1.    Μελέτη αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης της τοπικής αγοράς εργασίας
2.    Δικτύωση Αναπτυξιακής Σύμπραξης και επαφές με επαγγελματικούς φορείς
3.    Δικτύωση Αναπτυξιακής Σύμπραξης με τοπικούς φορείς Αυτοδιοίκησης
4.    Δικτύωση με άλλους φορείς εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας
5.    Δημοσιότητα – ευαισθητοποίηση
6.    Συντονισμός και Διαχείριση
7.    Κατάρτιση – επιμόρφωση
8.    Ενδυνάμωση – συμβουλευτική
9.    Επαγγελματική Υποστήριξη – Τομέας Πολιτισμού και Αθλητισμού
10.   Επαγγελματική Υποστήριξη – Αγροτικός Τομέας
11.   Επιχειρηματικότητα






Δεν υπάρχουν σχόλια: