Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για ίδρυση μουσείου Ντε Κίρικο στο Βόλο

Μια πρωτοβουλία που, αν καρποφορήσει, θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός όχι μόνο για τα πολιτιστικά δεδομένα του Βόλου αλλά και της Ελλάδας, φαίνεται πως αρχίζει να μορφοποιείται. Πρόκειται για την πρωτοβουλία του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και της Δημοτικής Αρχής να διερευνηθεί η δυνατότητα  ίδρυσης στην πόλη μας, στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Giorgio de Chirico, μουσείου αφιερωμένου στο μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, με σύμπραξη του Δήμου Βόλου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ιδρύματος “Giorgio e Isa de Chirico” της Ρώμης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο επισκέφθηκε το Βόλο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Giorgio e Isa de Chirico”, Prof. Paolo Picozza με συνεργάτες του και είχε συνάντηση για την προοπτική αυτή με τον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσά, τον υπεύθυνο Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Μ.Τσάμη και αρμόδια στελέχη του Δήμου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.  Παράλληλα, επισκέφθηκαν το κτίριο Αδαμόπουλου στην οδό Αντωνοπούλου, ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί το μουσείο, όπως επίσης και το Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico.
Τη Δευτέρα υπήρξε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού  Γ.Νικητιάδη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Giorgio e Isa de Chirico”, ο Δήμαρχος Βόλου και ο Αντιδήμαρχος Απ.Παντσάς. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση και των τριών μερών να προχωρήσει η συνεργασία για τη δημιουργία του μουσείου, που θα δώσει τη δυνατότητα να συνδεθεί η γενέθλια πόλη του Giorgio de Chirico με το παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτεχνικό έργο του, αλλά και να οργανώνονται σημαντικά διεθνή συνέδρια για τη μελέτη και ανάδειξη του έργου αυτού, με διασφαλισμένη πάντοτε την καλλιτεχνική και επιστημονική εγκυρότητα από το Ίδρυμα “Giorgio e Isa de Chirico”. Έγινε, επίσης, μια πρώτη συζήτηση για τη νομική μορφή που θα μπορούσε να πάρει η τριμερής αυτή συνεργασία.
Στο Δήμο Βόλου κρατούν χαμηλούς τόνους για το θέμα, αφού έχουν πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, η υλοποίηση του οποίου θα χρειαστεί μεγάλη και μεθοδική προσπάθεια. Μια πρώτη ενημέρωση θα κάνει ο Π.Σκοτινιώτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τη Μεγάλη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: