Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Συνέργειες Δήμου Βόλου - Πανεπιστημίου με επίκεντρο την περιοχή των Παλαιών

Ευρεία συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου «Επέκταση του δικτύου Ποδηλατοδρόμων και τοπικές παρεμβάσεις επί του δυτικού παραλιακού μετώπου Βόλου» και συγκεκριμένα το τμήμα του δικτύου που διέρχεται από την περιοχή των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ο σχεδιασμός του δικτύου να ακολουθήσει τη διαδρομή μέσα από τον αύλειο χώρο των Πολυτεχνικών Σχολών, διασφαλίζοντας τον αποκλεισμό της διέλευσης αυτοκινήτων από αυτό. Η συγκεκριμένη λύση αποτελεί βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση καθώς σε μεσοπρόθεσμη βάση και ταυτόχρονα με την υλοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος του Πανεπιστημίου, θα αξιοποιηθεί για την επέκταση του δικτύου η οδός Σέκερη. Η εξέλιξη αυτή δίνει στην παρούσα φάση τη δυνατότητα λειτουργικότητας του δικτύου αφού ενοποιείται η διαδρομή από τον Κραυσίδωνα μέχρι και τον Ξηριά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Βασίλης Μποτόζογλου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Π.Θ., ο Παντελής Σκάγιαννης, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, ο Νίκος Ηλιού, Πρόεδρος Τεχνικού Συμβουλίου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Βασίλης Σπανός Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών. Από πλευράς Δήμου Βόλου πήραν μέρος ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Γίδαρης και η προϊσταμένη του Τμήματος Κατασκευών κα Αγγελική Καλφοπούλου.
    Με αφετηρία το συγκεκριμένο έργο που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου στην περιοχή των Παλαιών, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η βούληση για σταθερή και στενή συνεργασία τόσο ως προς τον άξονα της αναβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής όσο και ως προς την αναγκαιότητα γενικότερης συνέργειας των δύο φορέων. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου από κοινού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει υποβάλλει πρόταση βιοκλιματικής παρέμβασης στην οδό Παπακυριαζή και αναμένει την έγκρισή της, ενώ προτίθεται να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του σε θέματα ενδεικτικά όπως, ο καθαρισμός του χώρου που έχει αποκτήσει το Πανεπιστήμιο στην περιοχή του δημοτικού φυτωρίου και στην συντήρηση του πρασίνου στην περιοχή διέλευσης των ποδηλατοδρόμων. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου είναι ήδη γνωστό ότι στην περιοχή από όπου διέρχεται ο ποδηλατόδρομος που κατασκευάζει ο Δήμος και συγκεκριμένα στα κτίρια της πρώην ΥΕΒ έχει ήδη γίνει εκτεταμένος καθαρισμός των οικοπέδων ενώ αναπτύσσονται πλέον δραστηριότητες εναλλακτικού χαρακτήρα όπως η εγκατάσταση και λειτουργία του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας με προοπτική τη δημιουργία μόνιμης αγοράς.
Συζητήθηκε, επίσης, για πρώτη φορά το θέμα ενός μεγάλου κοινόχρηστου χώρου που δημιουργείται από την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην περιοχή των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου κάτω από το ΚΤΕΛ και ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί από το Δήμο, στο πλαίσιο υποβολής πρότασης στο ΕΣΠΑ σε αντίστοιχη πρόσκληση που αφορά αναπλάσεις αστικών χώρων.
Ο αντιδήμαρχος κ. Φώτης Λαμπρινίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της σύσκεψης και κυρίως από το πνεύμα που κυριάρχησε, δηλαδή την ανάγκη σταθερής συνεργασίας πάνω σε συγκεκριμένους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σε ανταποδοτική βάση, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν και το περιεχόμενο προγραμματικής σύμβασης «Η περίπτωση του Παλαιού Λιμεναρχείου», όπως είπε, «δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο έχουν εμπλακεί φορείς όπως ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο, ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος, οι κάτοικοι και διάφορες εναλλακτικές συλλογικότητες, δείχνει τον δρόμο για το πώς, στη συγκεκριμένη δημοσιονομική στενότητα, μπορούν να προχωρήσουν σοβαρές παρεμβάσεις σε λαϊκές συνοικίες με την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών που δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: