Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

«Όταν η 7η Τέχνη συναντά …τη βία κατά των Γυναικών»

Το Τοπικό  Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Βόλου με αφορμή την Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου  και σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή για τα δικαιώματα της Γυναίκας, διοργανώνει ένα τετραήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2012 με θέμα : «Όταν η  7η Τέχνη συναντά …τη βία κατά των Γυναικών». Η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα ύψιστης κοινωνικής σημασίας με το οποίο ο κινηματογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ασχοληθεί  πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθεί να  προσεγγίζει και να αναλύει την προβληματική του.
Οι ταινίες του αφιερώματος έχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να  αποτυπωθεί το ευρύ φάσμα των περιπτώσεων γυναικών που, σε παγκόσμια κλίμακα, υφίστανται διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική).
Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας προσπαθώντας να συμβάλει γενικότερα στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και ειδικότερα στην κακοποίηση και βία που υφίστανται τα παιδιά και οι γυναίκες πραγματοποιεί αυτό το κινηματογραφικό αφιέρωμα με δωρεάν είσοδο για το κοινό, στον κινηματογράφο Αχίλλειο. Παράλληλα,  οι προβολές θα πλαισιωθούν με ενημερωτικές συζητήσεις πάνω στο θέμα της βίας κατά των γυναικών από εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Το τετραήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Στην έναρξη του αφιερώματος  6 Μαρτίου θα ομιλήσει η κ. Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επίσης, θα προλογίσει την βραβευμένη ταινία του «Ο δρόμος προς τη Δύση» ο  σκηνοθέτης κ Κυριάκος Κατζουράκης.
Στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση  πριν από την προβολή της ταινίας «Λουλούδι της Ερήμου», με τη συμμετοχή της κ. Αγγελικής Λεονταρή , Καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της κ. Καλαφάτη Ερασμίας, εκπροσώπου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, της κ. Αφροδίτης Βρόντη, Ψυχολόγου, εκπροσώπου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και εκπροσώπου της Δημοτικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών.
Κατά την διάρκεια του αφιερώματος θα συμμετάσχει με poster η ομάδα
Μαθητών «Φώτα- Κάμερα-Πάμε» του πολιτιστικού προγράμματος του 2ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας-1ου ΣΕΚ Βόλου (Υπεύθ. Εκπαιδευτικοί: Κ.Αμυγδαλίτσης, Α.Ανδριανίδης)

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη  6/3/2012
6.30 μ.μ.: Προσέλευση- Χαιρετισμός Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου  Σκοτινιώτη
7.00 μ.μ.: Παρουσίαση δράσεων της  Γ.Γ.Ι.Φ. από την κ.Μαρία Στρατηγάκη  - Γενική Γραμματέας  Ισότητας των Φύλων και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
7.30 μ.μ.: Παρουσίαση του θέματος «βία κατά των γυναικών» σε σχέση με την ταινία «Ο δρόμος προς την Δύση» του σκηνοθέτη –σεναριογράφου κ. Κ. Κατζουράκη
8.00 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Ο Δρόμος προς την Δύση»

Τετάρτη 7/3/2012
8μ.μ.: Προβολή της ελληνικής  ταινίας «Λιούμπη»

Πέμπτη 8/3/2012
6.30 μ.μ.: Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Βία κατά των Γυναικών»
Συντονιστής: κ. Α. Παντσάς, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου
Συμμετέχουν: κ. Λεονταρή  Αγγελική, καθηγήτρια  Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Καλαφάτη Ασπασία, Δικηγόρος - Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Βρόντη Αφροδίτη, Ψυχολόγος - εκπρόσωπος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, κ. Κυριαζή Βάσω, Δημοσιογράφος - εκπρόσωπος της Δημοτικής Επιτροπής για τα δικαιώματα της γυναίκας.
8 μ.μ.: Προβολή της ταινίας «Το λουλούδι της Ερήμου»

Παρασκευή 9/3/2012
8 μ.μ.: Προβολή της Ισπανικής ταινίας «Μέσα από τα μάτια σου»
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 Οι ταινίες που θα προβληθούν  από τον  ελληνικό  και διεθνή κινηματογράφο είναι αναλυτικά:  
«Ο δρόμος προς τη δύση»
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2002, 80΄, BETA SP,  έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κυριάκος Κατζουράκης | Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας,
Άκης Ζορμπας, Κυριάκος Κατζουράκης | Ηθοποιοί: Κάτια Γέρου, Μαρία
Εγγλεζάκη, Θεόδωρος Γράμψας | Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Ομάδα Τέχνης, ΕΡΤ
Μαρτυρίες μεταναστών για τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες τους από τη χώρα που εγκατέλειψαν αλλά κυρίως στη χώρα που έφθασαν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Η Ιρίνα όμως δεν θα αντέξει την εξαπάτηση και την εξώθηση στην πορνεία και θα δώσει τραγικό τέλος στη ζωή της. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
«Μέσα απ' τα μάτια σου» (Te doy mis ojos)
Μυθοπλασία, Ισπανία, 2003, 109΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín | Σενάριο: Icíar Bollaín, Alicia Luna |
Φωτογραφία: Carles Gusi | Ηθοποιοί: Laia Marull, Luis Tosar, Candela Pena |
Παραγωγή: Alta Produccion, Producciones La Iguana | Διανομή: PCV
Η Πιλάρ εγκαταλείπει το σύζυγό της, που την κακοποιεί, παίρνοντας μαζί της το γιο τους. Όταν ο Αντόνιο αντιλαμβάνεται ότι εκείνη έφυγε, την αναζητά για να την πείσει να επιστρέψει. Μια ιστορία συζυγικής βίας που αποσπά επτά Βραβεία Γκόγια στην Ισπανία αλλά και πολλά διεθνή βραβεία.
«Λιούμπη»
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2005, 96΄, 35 mm, έγχρ.
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Λάγια Γιούργου | Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαΐτης |
Ηθοποιοί: Αλέξης Γεωργούλης, Ευγενία Καπλάν, Λένα Κιτσοπούλου |
Παραγωγή: ΕΚΚ, Highway Productions, Max Productions
Ο Δημήτρης, που προσπαθεί να φύγει από το σπίτι, τη μητέρα και την υστερική αδερφή του και η Λιούμπη, μια νεαρή Ρωσίδα που αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά στην ηλικιωμένη μητέρα του, ερωτεύονται. Η σχέση τους ωστόσο δε θα προχωρήσει. Η ταινία πήρε Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης, ενώ διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ του Χιούστον.
«Το Λουλούδι της Ερήμου» (DESERT FLOWER)
της Σέρι Χόρμαν, με τους Λία Κεμπέντε, Σάλι Χόκινς, Κρεγκ Πάρκινσον, Τίμοθι Σπολ, Σοράγια Ομάρ-Σέγκο
 Η δωδεκάχρονη Γουόρις ζει σ' ένα χωριό νομάδων στην έρημο της Σομαλίας. Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με έναν εβδομηντάχρονο βοσκό, το σκαει από τους δικούς της και πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου να βρει τη γιαγιά της…………



Δεν υπάρχουν σχόλια: