Η βούληση υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, η θεσμοθέτηση έγινε πριν από πέντε χρόνια, αλλά επί του πρακτέου δεν δρομολογήθηκε τίποτα. Τα πολύπαθα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών δεν έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και ο Δήμος Βόλου, μετά τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Μαρκοπούλου, αποφασίζει να χωροθετήσει στον «Κούκο» αποτεφρωτήρα για να λύσει ένα οξυμμένο κοινωνικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν κυρίως αλλοδαποί και αλλόθρησκο ενώ η Διεύθυνση Κοιμητηρίου έχει δεχτεί αιτήματα και από δημότες του Βόλου. «Είναι θέμα πολιτισμού» σημειώνουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, που έχουν εξετάσει την δημιουργία αποτεφρωτηρίου σε υφιστάμενο κτίριο του «Κούκου» και συγκεκριμένα στον χώρο του σκευοφυλακίου.
Η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, που θα καλύψει ολόκληρη τη Θεσσαλία, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 εκατομμύριο ευρώ και τα κονδύλια θα προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ η Δημοτική Αρχή θεωρεί υποχρέωση να δρομολογήσει το έργο. Σήμερα, όσοι αποφασίζουν να κάψουν τα συγγενικά τους πρόσωπα τα μεταφέρουν στη Σόφια και το κόστος ανέρχεται σε 4.000 ευρώ.
Στο Βόλο το 2011 δύο άτομα ελληνικής υπηκοότητας μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. Το κόστος της αποτέφρωσης θα στοιχίζει στον «Κούκο» από 500 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τις επιμέρους διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Η αποτέφρωση νεκρών επιτρέπεται 60 ώρες μετά τον θάνατο, ενώ η σχετική άδεια δίνεται από τον Δήμαρχο του Δήμου όπου λειτουργεί το κέντρο. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο θανών να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να υπάρχει ρητή δήλωσή του ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Εφόσον δεν υπάρχει τέτοια δήλωση, αρκεί δήλωση συγγενούς έως τετάρτου βαθμού, µε τους συζύγους να προηγούνται όλων των λοιπών.
Οι όροι για τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπουν ότι αυτά πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 500 μέτρα από νοσοκομεία, κέντρα υγείας και να περιστοιχίζονται από δεντροστοιχίες σε πλάτος τουλάχιστον 5 μέτρων, αφού προηγουμένως έχει συνταχθεί και εγκριθεί σχετική μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.
Στην Ελλάδα το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών τέθηκε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Μιλτιάδης Έβερτ απέστειλε σχετική επιστολή στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006, επιτράπηκε και στην Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου η καύση σε όσους το επιτρέπει η θρησκεία τους. Εντούτοις δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της νομικής πρόβλεψης καθώς παρέμενε σε εκκρεμότητα το ζήτημα της χωροθέτησης, το οποίο λύθηκε με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος.
Στη Γαλλία η αποτέφρωση νεκρών επιτράπηκε με διάταγμα από το 1789, αλλά ρυθμίστηκε πληρέστερα με νόμο της 15ης Νοεμβρίου 1887. Στη Γερμανία διασφαλίζεται με έναν συνδυασμό διατάξεων ο σεβασμός στη βούληση του αποθανόντος και με νόμο του 1934 περί αποτέφρωσης των νεκρών εξισώνεται με την ταφή. Στην Ισπανία το θέμα ρυθμίστηκε το 1945 με τον νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας. Στη Βρετανία επιτρέπεται η αποτέφρωση των νεκρών με δικαστική απόφαση του 1884.
Κατά το 2007 εκτιμάται ότι τα ποσοστά αποτέφρωσης στη Βρετανία, στην Ελβετία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία και στη Δανία ξεπερνούν το 50%. Στην Ιαπωνία φτάνει το 97%, στην Αυστραλία το 48% και στις ΗΠΑ το 21%.
Στον «Κούκο ο αποτεφρωτήρας
Στο Βόλο ως επικρατέστερη περιοχή για τη δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών θεωρείται ο «Κούκος».
«Βασική μας στόχευση είναι να εναρμονιστούμε με τη νομοθεσία και την διεθνή πρακτική των ανεπτυγμένων χωρών, όπου η πολιτεία δίνει στο άτομο την ελευθερία επιλογής του τρόπου ταφής, ανάλογα με τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις του», σημειώνεται από την Δημοτική Αρχή.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών» αναφέρεται σε τεχνικά θέματα που αφορούν στην διαδικασία αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, στους κανονισμούς και στις διαδικασίες αποτέφρωσης, καθώς και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό καθορίζονται χώροι συναθροίσεως (αίθουσες τελετών αναμονής) και περιβαλλοντικά και υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας, κατά τρόπο, ώστε να τηρούνται οι οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων, όπως αυτές ορίζονται από την σχετική, κοινή υπουργική απόφαση.
Η Δημοτική Αρχή θα φέρει σύντομα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και θα ανακοινωθεί και η θέση χωροθέτησης, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στη συνέχεια στην προκήρυξη του έργου κατασκευής. Στο κτίριο θα συμπεριληφθεί αίθουσα συνάθροισης κοινού 50 ατόμων , κλίβανος και υπαίθριος χώρος.
Η σορός θα τοποθετείται σε φέρετρο και θα εισάγεται σε ειδικό κλίβανο όπου αναπτύσσεται θερμοκρασία από 760-1.150 βαθμών Κελσίου. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία αφαιρούνται από τη σορό, προς αποφυγή εκρήξεων, οποιαδήποτε μεταλλικά εμφυτεύματα, όπως οι βηματοδότες. Η διαδικασία της καύσης διαρκεί 60-90 λεπτά, ενώ τα οστά που δεν είναι δυνατό να αποτεφρωθούν θρυμματίζονται σε ειδικό μηχάνημα. Η τέφρα του νεκρού τοποθετείται στη συνέχεια σε ειδική λήκυθο και παραδίδεται στους οικείους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου