Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση πνοής στην υποβαθμισμένη συνοικία Νέο Δέλτα

Ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Νέας Ιωνίας, εξασφαλίζοντας δημόσιο κοινόχρηστο χώρο σύγχρονων απαιτήσεων, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και πλέον ο Δήμος Βόλου προχωρά στις διαδικασίες για την υλοποίησή του.
Πρόκειται για το έργο «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή Νέο Δέλτα, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, το οποίο συμπεριλήφθη, μεταξύ άλλων, στην πρόταση που υποβλήθηκε για χρηματοδότηση στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδος - Ηπείρου 2007-2013, στον Άξονα Προτεραιότητας 4 "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία", για την κατηγορία πράξεων "Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις σε Οικιστικά Κέντρα".
Η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στο Νέο Δέλτα (Ο.Τ. Γ686) της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, αφορά παρεμβάσεις αναβάθμισης σε έκταση περίπου 6.200,00 τ.μ., σε μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή η οποία δέχεται σημαντική επιβάρυνση από βιομηχανικές δραστηριότητες, τις σιδηροδρομικές γραμμές κλπ. Συγκεκριμένα, ο χώρος παρέμβασης ορίζεται από τις οδούς Αρ. Ασπιώτη, Ηλία Βενέζη και Ι. Δαμασκηνού, όπου πρόκειται να διαμορφωθούν χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλοπαιδιών, καθώς και θέσεις στάθμευσης οχημάτων που θα εξυπηρετήσουν ευρύτερα την περιοχή, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες δρόμοι είναι στενοί και δεν επαρκούν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων.
Αναλυτικότερα, το έργο προβλέπει την εξασφάλιση 51 θέσεων στάθμευσης και 3 θέσεων για ΑΜΕΑ, καθώς και πεζοδρόμων. Η συνολική επιφάνεια των οδών, συμπεριλαμβανομένης της επιφάνειας των θέσεων στάθμευσης θα είναι περίπου 2.500,00 τ.μ. Στην υπόλοιπη επιφάνεια, περίπου 3.700,00 τ.μ., θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων, οι οποίοι θα καταλήγουν σε ένα κεντρικό σημείο συνάντησης (καθιστικό), ενώ ανάμεσα στους πεζοδρόμους προβλέπεται πράσινο. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή μικρού μπάσκετ και η ανάπτυξη διαφόρων παιδικών παιχνιδιών. Στο χώρο της παιδικής χαράς θα κατασκευαστεί κιόσκι (ξύλινη κατασκευή) με δίριχτη στέγη, και θα τοποθετηθούν πλάκες φωτοβολταϊκών πάνελς 15.00 τ.μ. Φωτοβολταϊκά πάνελς 35.00 τ.μ.(υπό μορφή σωλήνων) θα τοποθετηθούν και σε άλλο σημείο του χώρου, με σκοπό η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να διασφαλίζει το κόστος λειτουργίας (μέσω ΔΕΗ) του παραπάνω έργου. 
Σημειώνεται, το έργο  θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης των πόλεων, καθώς προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν υλικά τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του αστικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: