Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ξεκινά η κατασκευή δυο νέων σχολείων στο Δήμο Βόλου

Δημοπρατήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα έργα κατασκευής δυο νέων σχολικών μονάδων στο Δήμο Βόλου που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το 7ο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας στα Μελισσάτικα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς στην Άλλη Μεριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο έργων είναι 3.490.000 ευρώ, ενώ μετά τις εκπτώσεις που δόθηκαν από τον ανάδοχο η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 1.839.100 ευρώ.
Οι εργασίες ανέγερσης των δυο νέων σχολικών συγκροτημάτων θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από δυο μήνες, αφού ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, και η λειτουργία τους αναμένεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες πρωτοβάθμιας σχολικής στέγης στις συγκεκριμένες περιοχές.


Το σχολείο στα Μελισσάτικα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 1.525 τετραγωνικών μέτρων όπου σήμερα βρίσκεται το παλιό κτίριο, το οποίο θα κατεδαφιστεί. Σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο του νέου κτιρίου θα δημιουργηθούν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα φυσικών επιστημών, αποθήκη σχολικών βιβλίων, ιατρείο - αναρρωτήριο, 2 αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία των εκπαιδευτικών και του συλλόγου γονέων - κηδεμόνων και κοινόχρηστοι χώροι, ενώ στον όροφο θα κατασκευαστούν 4 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και αίθουσα πληροφορικής.
  Το σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Άλλης Μεριάς πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο 4.140τ.μ. και το κτίριο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες ειδικής διδασκαλίας, γραφεία εκπαιδευτικών και κοινόχρηστους χώρους. Στον αύλειο χώρο θα δημιουργηθούν γήπεδα αθλοπαιδιών, μπάσκετ και βόλλεϋ, καθώς και χώροι πρασίνου.
Στο μεταξύ, οι Τεχνικές Υπηρεσίες προχωρούν στη σύνταξη μελετών για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα του Δήμου Βόλου για διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδοτήσεων. Οι μελέτες αφορούν τρεις βασικούς τομείς κοινωνικών υποδομών και παραγωγής δημοτικού έργου: την επέκταση του πρασίνου, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι μελέτες που αφορούν τη διαμόρφωση οκτώ πλατειών σε τέσσερις δημοτικές ενότητες (Βόλου, Νέας Ιωνίας, Νέας Αγχιάλου και Αγριάς). Οι περιοχές στις οποίες θα δημιουργηθούν νέοι κοινόχρηστοι χώροι είναι: Καραγάτς (μεταξύ των οδών Κρήτης, Βεργίνας, Τέντζερη, Περιφερειακός), Άγιος Αντώνιος (μεταξύ των οδών Νέζερ, Μαβίλη), Νέα Δημητριάδα (μεταξύ των οδών Γ.Δήμου, Φιλιππίδη), Αγ. Παρασκευή (μεταξύ των οδών Πεντέλης, Χίου), Νέα Ιωνία (περιοχή «Μπασματζίδη»), Βαμβακουργία (τέρμα οδού Μυτιλήνης), Νέα Αγχίαλος (περιοχή «Λαχανόκηποι») και Αγριά.
Ακόμη, ολοκληρώνεται η μελέτη για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου  στην περιοχή Νέων Παγασών (μεταξύ των οδών Παπαδάκου, Παυσανία, Φλιά, Λεωνίδα), ενώ συντάσσεται και μελέτη με θέμα "Δημιουργία χώρων πρασίνου", η οποία αφορά τη διαμόρφωση 34 κοινοχρήστων χώρων εντός του σχεδίου πόλης της δημοτικής ενότητας Βόλου (έχουν γίνει αποτυπώσεις και ολοκληρώθηκαν τα σχέδια).
Ταυτόχρονα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν στην ενεργειακή επιθεώρηση καταρχάς δυο σχολικών συγκροτημάτων, του πρώην Πολυκλαδικού και του Καρτάλειου, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα πρότασης για πρόσκληση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που αφορά την ενεργειακή απόδοση σχολικών κτιρίων. Η επιθεώρηση που έγινε αφορά τη σύνταξη μελέτης, τεχνικών δελτίων και αρθροποίηση για δημοπράτηση.
Τέλος, αντίστοιχη μελέτη ετοιμάζεται για πρόσκληση που αφορά την προστασία και ανάδειξη των περιαστικών δασών του Δήμου και συγκεκριμένα αυτών στο Σαρακηνό, τη Γορίτσα και την Επισκοπή.
Όπως τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Φ. Λαμπρινίδης «η δημοτική αρχή καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητάς της για διεκδίκηση επιπλέον πόρων από κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να μην χαθεί καμία ευκαιρία και να καταφέρει να υλοποιήσει στο σύνολό του το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαστούμε με τη γενικότερη δημοσιονομική στενότητα και την αφαίμαξη κρατικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διεκδίκησης στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: