Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Αίτημα στον ΟΣΚ για χρηματοδότηση της κατασκευής νηπιαγωγείου στην Πορταριά

Να μεταβιβασθεί στο Δήμο Βόλου το ποσό των 286.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή νηπιαγωγείου σε δημοτικό κτίριο (Αρχοντικό Δράκου) του τέως Δήμου Πορταριάς, ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) κ. Ηρακλή Δρούλια.  
Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, διότι αφορά το οξύ πρόβλημα από την έλλειψη κατάλληλου διδακτηρίου που αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές της Πορταριάς, για το οποίο υπήρχε δέσμευση του ΟΣΚ προς την τ.Νομαρχία για χρηματοδότηση.  Στην επιστολή του ο Δήμαρχος προσθέτει ότι ο Δήμος Βόλου επιφυλάσσεται να συντάξει και να υποβάλει για έγκριση και χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ, πολυετές πρόγραμμα κατασκευής νέων διδακτηρίων ή ανακαίνισης των υπαρχόντων, στο πλαίσιο των νέων διοικητικών ορίων του ενιαίου Δήμου.


Ειδικότερα, στην επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου επισημαίνει καταρχάς το θέμα των εκκρεμοτήτων, όσον αφορά την κατασκευή και συντήρηση των διδακτηρίων, που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», αφού, όπως είναι γνωστό, η αρμοδιότητα  που ασκούσαν μέχρι 31-12-2010 οι τ. Νομαρχίες και αφορούσε την κατασκευή καινούργιων διδακτηρίων και τη σοβαρή επισκευή ή ανακαίνιση (βαθιά ανακαίνιση) υπαρχόντων διδακτηρίων, έχει μεταφερθεί πλέον στους Δήμους.
«Αυτό μας υποχρεώνει όλους να προσαρμοστούμε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενημερώνοντας στη συνέχεια τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΚ ότι, οι προτάσεις για την κατασκευή νέων διδακτηρίων, που είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ-Θεσσαλίας από την τ. Νομαρχία Μαγνησίας, εγκρίθηκαν από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Βόλου και ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προωθεί τη δημοπράτηση και την κατασκευή των νέων κτιρίων Δημοτικών Σχολείων.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Δήμαρχος Βόλου, υπάρχουν και τα έργα που χρηματοδοτούσε απ’ ευθείας ο ΟΣΚ και υλοποιούσε η τ. Νομαρχία, είτε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τα Νομαρχιακά Συμβούλια και τον Οργανισμό  5ετή προγράμματα, είτε με τη μορφή επί μέρους προγραμματικών συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η τ. Νομαρχία Μαγνησίας μελέτησε την μετασκευή ενός Δημοτικού κτιρίου (Αρχοντικό Δράκου) του τ. Δήμου Πορταριάς, που σήμερα έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Βόλου, σε νηπιαγωγείο.
Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί, είναι περίπου 286.000 ευρώ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ). Η έγκριση της μελέτης και η δημοπράτηση του έργου είχε αποφασισθεί ήδη από την τ. 1η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας, γι’ αυτό και ο Δήμος Βόλου ζητεί τη μεταφορά της χρηματοδότησης από τον ΟΣΚ, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή του νηπιαγωγείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: