Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το πακέτο των «αντισταθμιστικών» στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Με θέμα συζήτησης το «πλαίσιο διεκδικήσεων μετά και από την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, στην οποία συμμετέχουν 50 εκπρόσωποι αντιπροσωπευτικών φορέων και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Η συνεδρίαση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης έπειτα από απόφαση που ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, κατά τη συνεδρίασή του της 30ης Μαΐου 2011, και μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, ο οποίος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει κλιμάκωση της διεκδίκησης των «αντισταθμιστικών» ωφελειών για την πόλη μετά από την αφαίρεση των Μεσογειακών. Με εισήγηση του κ. Σκοτινιώτη και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου και διαπιστώθηκε ότι οι διεκδικήσεις  στηρίζονται από το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων της περιοχής.


«Με  τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και τις αποφάσεις που πιστεύουμε ότι αυτή θα λάβει, κάνουμε ένα ακόμη, καθοριστικό βήμα που προδιαγράφει και τα επόμενα, αφού οι διεκδικήσεις της πόλης μας θα αποκτήσουν πλέον καθολική κοινωνική στήριξη», τονίζει μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Βόλου, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο διεκδικήσεων που καταρχήν αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο - και θα τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης - είναι ενδεικτικό.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνονται έργα και δράσεις που συνδέονται ευθέως με τους Μεσογειακούς Αγώνες και τα συνωδά έργα που είχαν αποφασιστεί, και συνεπώς ιεραρχούνται σε προτεραιότητα (όπως, η ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας, η ολοκλήρωση του περιφερειακού, τουλάχιστον από Μπουρμπουλήθρα μέχρι και παράκαμψη Αγριάς, ο ελλιμενισμός κρουαζιεροπλοίων στον προβλήτα σιλό, το ακίνητο  Βαμβακουργίας, η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου και του ΕΑΚ, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, η  κατασκευή Ιστιοπλοϊκού Κέντρου στο ΝΟΒ και Κωπηλατικού Κέντρου στην Κάρλα, η ολοκλήρωση του Σκοπευτηρίου Ριζομύλου).
«Όπως είναι προφανές», υπογραμμίζει ο κ. Σκοτινιώτης, «δεν περιμένουμε ότι όλα αυτά τα αιτήματα πρόκειται να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο των «αντισταθμιστικών. Θεωρούμε, ωστόσο, έχοντας και πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ότι πρέπει ως πόλη να καταλήξουμε στις βασικές προτεραιότητές μας, με βάση τις οποίες όχι μόνο να διεκδικήσουμε τα «αντισταθμιστικά», αλλά και να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο για την αξιοποίηση των διαφόρων, κάθε φορά,   χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Άλλωστε, ήδη ετοιμάζουμε το ολοκληρωμένο τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης».
Όσον αφορά τα «αντισταθμιστικά», σημειώνεται ότι το τελικό πλαίσιο των διεκδικήσεων, θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα και θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους βουλευτές του Νομού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαρισαίων κλπ. και αφού προηγηθούν συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να διευκρινιστεί το ποσό που τελικά θα διατεθεί και οι πηγές χρηματοδότησης, ώστε, από το σύνολο των παραπάνω έργων και δράσεων, να προταθούν τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: