Συνάντηση Π. Σκοτινιώτη με τον Γενικό Διευθυντή ΙΓΜΕ
Ένα σπουδαίο έργο υποδομής αναμένεται να ξεκινήσει στο Βόλο το καλοκαίρι του 2011, το οποίο θα καταγράψει για πρώτη φορά όλες τις γεω-πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή του Καλλικράτειου Δήμου Βόλου, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων - «εργαλείο» για οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη και σχεδιασμό.
Όπως ενημέρωσε, σε συνάντηση τους, τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Παπαβασιλείου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ως εντεταλμένος φορέας του κράτους, θα διενεργήσει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ολοκληρωμένες γεωλογικές, υδρογεωλογικές, γεωχημικές και γεωφυσικές μελέτες και εργαστηριακές αναλύσεις στο έδαφος, το υπέδαφος και στα νερά, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση του περιβάλλοντος και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα – καταλληλότητα του γεωλογικού υποβάθρου. Ειδικότερα, θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη γεωμορφολογία του εδάφους, τα τεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ρήγματα, ασυνέχειες κλπ), θα διεξάγει βαρυτικές, σεισμικές μετρήσεις και ηλεκτρομαγνητική διασκόπηση και θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά των επιφανειακών υδάτινων πόρων και των υπόγειων νερών (είδος, βάθος, σύσταση υδάτων κ.α.). Στόχος είναι η διερεύνηση όλων των γεωθεματικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατασκευαστικά έργα και στα έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα συνταχθούν πολυγεωθεματικοί χάρτες μεγάλης κλίμακας, στους οποίους θα μπορεί να στηριχτεί οποιαδήποτε μελλοντική δράση υποδομής (κτηριακά, οδοποιία, έργα ύδρευσης και άρδευσης κλπ) και να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα και αστοχίες. Οι γεωθεματικοί χάρτες αποτελούν διεθνώς(Χώρες Ε.Ε,ΗΠΑ,Καναδάς) τη βάση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και σε πολλές χώρες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση έργων κάθε φύσης. Όπως ενημέρωσε, σε συνάντηση τους, τον Δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη ο Γενικός Διευθυντής του ΙΓΜΕ Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Παπαβασιλείου, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ως εντεταλμένος φορέας του κράτους, θα διενεργήσει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ολοκληρωμένες γεωλογικές, υδρογεωλογικές, γεωχημικές και γεωφυσικές μελέτες και εργαστηριακές αναλύσεις στο έδαφος, το υπέδαφος και στα νερά, ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση του περιβάλλοντος και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα – καταλληλότητα του γεωλογικού υποβάθρου. Ειδικότερα, θα καταγράψει και θα αξιολογήσει τη γεωμορφολογία του εδάφους, τα τεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ρήγματα, ασυνέχειες κλπ), θα διεξάγει βαρυτικές, σεισμικές μετρήσεις και ηλεκτρομαγνητική διασκόπηση και θα αναλύσει τα χαρακτηριστικά των επιφανειακών υδάτινων πόρων και των υπόγειων νερών (είδος, βάθος, σύσταση υδάτων κ.α.). Στόχος είναι η διερεύνηση όλων των γεωθεματικών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κατασκευαστικά έργα και στα έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
Τεράστια σημασία
Η σημασία της καταγραφής των γεωλογικών δεδομένων μιας περιοχής είναι τεράστια καθώς μπορεί να λύσει βασικά προβλήματα στον πολεοδομικό σχεδιασμό, να ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προβλεφθούν μεταξύ άλλων γεωλογικά καταστροφικά φαινόμενα από ανθρωπογενή ή φυσικά αίτια όπως κατολισθήσεις φαινόμενα αποσάθρωσης – διάβρωσης του εδάφους, εδαφικές καθιζήσεις και σεισμοί ενώ παράλληλα θα επισημανθούν οι περιοχές με έντονα προβλήματα ρύπανσης και οι θέσεις που χρειάζονται προστασία ή ανάδειξη για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος
Το ΙΓΜΕ στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ ολοκλήρωσε τέσσερα αντίστοιχα έργα στη Δράμα, τη Σπάρτη, το Ναύπλιο και τους Θρακομακεδόνες, τα οποία έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν στις περιοχές αυτές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Δράμα όπου χάρη στις μελέτες του ΙΓΜΕ, μπόρεσε να αποτυπωθεί πλήρως η ζημία που προκλήθηκε στο περιβάλλον από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο ελαστικών και να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ενώ στο Ναύπλιο, το έργο της αστικής γεωλογίας, βοήθησε στο να αποφευχθούν μοιραία κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή της Αρβανιτιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου