Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Δημάρχου για ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη Κάρλα

Να διενεργηθεί άμεσα ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση στη λίμνη Κάρλα, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Τίνα Μπιρμπίλη, προκειμένου να ελεγχθεί κάθε πηγή ρύπανσης και τυχόν επιβάρυνση του Παγασητικού. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη αυτή να καταντήσει βόθρος. Όπως επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά   έργα, με στόχο τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου. O κ. Σκοτινιώτης ζητεί, επίσης, από την Υπουργό ΠΕΚΑ  να υλοποιηθούν  όλες οι διατάξεις της σχετικής  ΚΥΑ που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και  την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων, καθώς και την κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον περιορισμό της ρύπανσης  των νερών της Τ1. Αύριο, εξάλλου, ο Δήμαρχος Βόλου θα καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στην κ.Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη και τυχόν ποινικών ευθυνών.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Έντονη ανησυχία προκαλούν στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία στην Κάρλα και, μέσω αυτής, στον Παγασητικό Κόλπο συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα.
Προκύπτει, συνεπώς, κατεπείγουσα ανάγκη να  ελεγχθεί άμεσα κάθε πιθανή πηγή ρύπανσης της λίμνης Κάρλας, είτε αυτή προέρχεται από επιχειρήσεις της περιοχής, είτε από το βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας δεδομένου ότι το κανάλι της Κάρλας βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο όπου καταλήγουν τα νερά του βιολογικού στον Πηνειό,  είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει την παροχέτευση λυμάτων   σε λίμνη. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να ελεγχθούν τόσο οι σημειακές όσο και οι διάχυτες πηγές ρύπανσης. Θα πρέπει να ελεγχθεί, επίσης, αν προκαλείται επιβάρυνση στον ευαίσθητο κόλπο του Παγασητικού.
Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει δώσει σκληρό αγώνα, προκειμένου να προχωρήσει η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και να διασφαλιστεί ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας της. Για να το πετύχουμε δε αυτό, η  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ανέθεσε το 1996 στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.) και χρηματοδότησε ειδική μελέτη, τα πορίσματα της οποίας ενσωματώθηκαν στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.   Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας αποτελεί  έργο ζωής για την περιοχή μας και δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως  η σημαντικότερη αποκατάσταση υγροβιοτόπου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως γίνεται κατανοητό, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε η λίμνη αυτή να καταντήσει βόθρος. Όπως επίσης δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου. Πολλώ μάλλον σε μια εποχή όπου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μείζονος σημασίας περιβαλλοντικά   έργα, με στόχο  τη θωράκιση του Παγασητικού από τα αστικά απόβλητα ολόκληρου του θαλασσίου μετώπου.
Γνωρίζοντας, κυρία Υπουργέ, τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες σας, περιμένουμε να κινηθείτε τάχιστα, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ώστε να ακολουθήσει η άμεση και δραστική αντιμετώπιση του σοβαρότατου  αυτού προβλήματος. Επείγει, τέλος, να υλοποιηθούν  όλες οι διατάξεις της σχετικής  ΚΥΑ που προβλέπουν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών και  την προστασία της λίμνης, με το σχεδιασμό δικτύου θέσεων δειγματοληψίας και επιτόπιων μετρήσεων και αναλύσεων, καθώς και την κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τον περιορισμό της ρύπανσης  των νερών της Τ1».

Δεν υπάρχουν σχόλια: